top of page

Γνωρίζετε ότι τα αναψυκτικά είναι πολύ βλαβερά για τα δόντια;

Τα αναψυκτικά ή τα ποτά ενέργειας (energy drinks) περιέχουν συνήθως πολύ μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και έχουν πολύ χαμηλό pΗ (2,5-3,5) δηλαδή είναι πολύ όξινα.


Ένα αναψυκτικό π.χ. Coca Cola 330ml περιέχει 9 κ. τσαγιού ζάχαρη και οξέα 2,62 ph. Ακόμη και τα diet προϊόντα που δεν περιέχουν ζάχαρη αλλά γλυκαντικά έχουν ακόμη πιο αυξημένη τιμή σε οξέα ( π.χ. coca cola diet = 2.73 ph (μετρήσεις από το τμήμα γεωπονικών επιστημών βιοτεχνίας και επιστήμης τροφίμων του ΤΕΠΑΚ).


Το σάλιο σ΄ ένα υγιές στόμα έχει pΗ περίπου 7,4.Όταν τα οξέα αυξηθούν στο σάλιο πέφτει η φυσιολογική τιμή του ph στο στόμα για λίγο χρονικό διάστημα( μέχρι και 20 λεπτά) . Όταν το ph πέφτει κάτω της τιμής του 5,5 στο στόμα μας έχουμε απώλεια ασβεστίου από τα δόντια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην τερηδόνα ή/και διάβρωση των δοντιών.Η κατανάλωση αναψυκτικών έχει συνδεθεί, εκτός των άλλων, και με τις πέτρες στα νεφρά.


Όλα ξεκινούν από την χημική αντίδραση που έχει το φωσφορικό οξύ με το ασβέστιο στο σμάλτο των δοντιών. Το ασβέστιο διαλύεται και το δόντι χάνει την συνοχή του, ξεκινώντας από την επιφάνειά του, η οποία γίνεται εύθραυστη, “τραχιά” και ευαίσθητη, και φτάνοντας μέχρι και το εσωτερικό του δοντιού, δημιουργώντας ρωγμές και τρύπες.


Αυτό το ασβέστιο, είτε παραμένει στο στόμα, είτε περνάει στον οργανισμό, φτάνοντας εν τέλει στα νεφρά. Εκεί συσσωρεύεται και δημιουργούνται οι πέτρες, που δεν είναι τίποτα άλλο, από κρυστάλλους ασβεστίου.


Επιπλέον, έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη διαβήτη, παχυσαρκίας και οστεοπόρωσης.


Συστάσεις της Παιδοδοντιατρικής εταιρείας Κύπρου :


✔️Πίνεται νερό ΟΧΙ αναψυκτικό για να ξεδιψάσετε.

✔️Ξεπλύνεται τα δόντια με λίγο νερό μετά από αναψυκτικό για να διαλυθεί η ζάχαρη(αποφύγετέ το βούρτσισμα για 40 λεπτά).

✔️Ποτέ μην πίνεται αναψυκτικό πριν τον ύπνο χωρίς να βουρτσίσετε τα δόντια σας.

✔️Εάν πιείτε αναψυκτικό χρησιμοποιείστε καλαμάκι για να κρατήσετε τη ζάχαρη μακριά από τα δόντια.

✔️Να βουρτσίζετε 2 φορές την ημέρα με τη σωστή φθοριούχο οδοντόκρεμα και κάθε βράδυ να κάνετε το νήμα.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
bottom of page