top of page

Έρευνα: Η αισιοδοξία οδηγεί στη μακροζωία


Το μυστικό για τη μακροζωία μπορεί ενδεχομένως να είναι η καλή διάθεση, αναφέρει νέα έρευνα.

Το μυστικό για τη μακροζωία μπορεί ενδεχομένως να είναι η καλή διάθεση.

Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Aging’, ερευνητές ρώτησαν ανθρώπους άνω των 95 ετών και ανακάλυψαν ότι οι περισσότεροι είχαν θετικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, καθιστώντας τους χαλαρούς και με θετική διάθεση για τη ζωή.

Αυτό υποδεικνύει ότι χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως η αισιοδοξία μπορεί ενδεχομένως να αποτελούν μέρος του μείγματος των γονιδίων μακροζωίας, δήλωσαν.

Ο Dr. Nir Barzila, δήλωσε ότι αξιολογώντας τις προσωπικότητες 243 αιωνόβιων ανακάλυψε ιδιότητες που αντιπροσωπεύουν μια θετική στάση στη ζωή. Οι περισσότεροι ήταν ανοιχτοί, εύκολοι και αισιόδοξοι. Θεωρούσαν ότι το γέλιο είναι σημαντικό μέρος της ζωής και είχαν ευρύ κοινωνικό δίκτυο.

Εξέφραζαν τα συναισθήματα τους ανοιχτά και δεν τα έκρυβαν.

Για την έρευνα δόθηκε σε 243 συμμετέχοντες άνω των 95 ετών, ερωτηματολόγιο 98 ερωτήσεων, που εστίαζε σε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Τα τρία τέταρτα ήταν γυναίκες με μέση ηλικία τα 97,6 χρόνια. Καθώς όλοι οι συμμετέχοντες ήταν της ίδιας εθνικότητας (Εβραίοι Ασκενάζι) οι ερευνητής μπορούσαν να συγκρίνουν αποτελέσματα από παρόμοια γενετική πηγή.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι πολλοί από τους σχεδόν αιωνόβιους συμμετέχοντες ήταν αισιόδοξοι, εύκολοι, εξωστρεφείς και τους άρεσε να γελούν. Επίσης ήταν περισσότερο πιθανό να εκφράζουν τα συναισθήματα τους παρά να τα κρατούν κρυμμένα.

Ο ερευνητής Dr. Thomas Perls, του πανεπιστημίου της Βοστόνης, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα σχετικά με το πώς αισθάνονταν ήταν ευθυγραμμισμένα με αρκετές προηγούμενες έρευνες. Μια από τις έρευνές του έδειξε ότι όσοι ήταν πολύ νευρωτικοί έτειναν να εσωτερικεύουν το στρες τους και να εμμένουν σε θέματα.

Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, δήλωσε. Η υψηλή εξωστρέφεια μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε καλύτερη ικανότητα δημιουργίας δικτύων κοινωνικής στήριξης, που είναι πολύ καλό για ηλικιωμένους και για να είναι νοητικά απασχολημένοι.

Ο Perls θεωρεί ότι δραστηριότητες όπως η άσκηση, η γιόγκα, το ται τσι και το γέλιο μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση της έντασης. Επίσης ο ύπνος έχει φανεί πως έχει ωφέλιμη επίδραση.

Τα καλά νέα είναι ότι αν δεν είστε αισιόδοξοι υπάρχει χρόνος να αλλάξετε. Ο Barzilai δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τη στάση τους μεταξύ 70 και 100 ετών και δεν είναι σαφές αν οι εθελοντές ήταν αισιόδοξοι σε όλη τους τη ζωή.

Παρόλα αυτά, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι αιωνόβιοι μοιράζονται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας και ότι γενετικά καθορισμένες πλευρές της προσωπικότητας μπορεί ενδεχομένως να παίζουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη καλής υγείας και μακροζωίας, δήλωσε.

Πηγές: ‘Aging’.

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
bottom of page