top of page

15 διασκεδαστικές ιδέες για να γίνει το βούρτσισμα των δοντιών των παιδιών παιχνίδι


Στην αρχή μπορεί να μας φαίνεται βουνό. Ένας «αγώνας» που καλούμαστε να δώσουμε με τα παιδιά μας δυο φορές την ημέρα. Δεν είναι όμως έτσι! Με λίγη ευρηματικότητα και φαντασίαμπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να δουν το βούρτσισμα των δοντιών ως μια ευχάριστη καθημερινή δραστηριότητα.

Ποιο όμως είναι το μυστικό για να κάνουμε το βούρτσισμα λιγότερο διαδικαστικό και περισσότεροδιασκεδαστικό;

Σήμερα είναι η Παγκόσμια μέρα Στοματικής Υγείαςκαι οι σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής είναι πιο επίκαιρες από ποτέ! Στα πλαίσια της καμπάνιαςΒουρτσίζουμε μαζί της AIM, μέσω της οποίας προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να υιοθετήσουν καλές συνήθεις στοματικής υγιεινής, ας δούμε μερικές ιδέες που θα κάνουν τη διαφορά:

1. Διαδικασία επιλογής: Την επόμενη φορά που θα πάτε στο super-market με τα παιδιά, αφήστε τα να διαλέξουν τα ίδια την οδοντόβουρτσα και την οδοντόπαστά τους – μεταξύ αυτών που εσείς εγκρίνετε. Όταν έχουν επιλέξει τα ίδια τα παιδιά, ανυπομονούν να επιστρέψουν στο σπίτι για να πλύνουν τα δόντια τους. Υπενθύμιση ότι πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα κάθε 3 μήνες!

2. Σειρά μου – σειρά σου: Τα μικρότερα παιδιά, δεν έχουν ακόμα αναπτύξει τις κινητικές ικανότητες που απαιτούνται για να πλύνουν από μόνα τους σωστά τα δόντια τους. Βοηθήστε τα λοιπόν! Και αφού τους τα βουρτσίσετε εσείς, αφήστε τα να πιάσουν την οδοντόβουρτσα και να τα βουρτσίσουν και μόνα τους. Δείξτε τους τι κινήσεις να κάνουν, καθώς κρατάτε τη δική σας οδοντόβουρτσα και πλένετε τα δικά σας δόντια. Να γιατί χρειάζεται να βουρτσίζουμε μαζί!

3. Στα περισσότερα παιδιά αρέσει να έχουν ακροατήριο. Αφήστε τα λοιπόν να πάρουν στο μπάνιο μαζί τους 1-2 αγαπημένα τους κουκλάκια τα οποία θα παρακολουθήσουν τη διαδικασία του βουρτσίσματος. Μπορούν να επιλέγουν κάθε μέρα ένα διαφορετικό κουκλάκι ή να αποκτήσουν ένα συγκεκριμένο σύντροφο βουρτσίσματος των δοντιών.

4. Και αφού τελειώσουν το πλύσιμο των δικών τους δοντιών ας «βουρτσίσουν» τα δόντια του αγαπημένου τους φίλου. Η Ντόρα η μικρή εξερευνήτρια ή τα χελωνονιντζάκια πρέπει να μάθουν να περιποιούνται κι εκείνα τα δόντια τους!

5. Χρονομετρήστε! Το βούρτσισμα θα πρέπει να διαρκεί δύο λεπτά. Σκεφτείτε ευρηματικούς τρόπους για να χρονομετρήσετε. Να κάποιες ιδέες:

  • Κλεψύδρα διάρκειας δύο λεπτών

  • Χρονόμετρο που θα χτυπήσει στη λήξη του δίλεπτου

  • Αγαπημένο τραγούδι διάρκειας δύο λεπτών

6. Αν έχετε smartphone ή tablet θα βρείτε δεκάδες εφαρμογές που έχουν φτιαχτεί για το πλύσιμο των δοντιών. Τραγούδια που κρατούν δυο λεπτά, παιχνίδια με χαρακτήρες που πλένουν τα δόντια τους μαζί με τα παιδιά, κ.α. Τελικά υπάρχουν εφαρμογές για τα πάντα!

7. Γκριμάτσες στον καθρέφτη: Επιστρατεύστε τα υποκριτικά σας χαρίσματα και υποδυθείτε τις πιο αστείες φάτσες. Το παιδί θα ακολουθήσει. Κάντε το δίλεπτο του πλυσίματος των δοντιών το πιο αστείο της ημέρας!

8. Τυπώστε και κολλήστε στον τοίχο του μπάνιου το ημερολόγιο βουρτσίσματος δοντιών της AIM και αφήστε τα παιδιά να γίνουν οι πιο «super duper» οδοντίατροι και να το γεμίζουν με χαμόγελα κάθε μέρα! Το ημερολόγιο τα ενθαρρύνει και επιβραβεύει για την καθημερινή τους προσπάθεια.

9. Σκηνοθετήστε μια ιστορία: Η οδοντόβουρτσα δεν είναι μια απλή οδοντόβουρτσα. Για δύο λεπτά μεταμορφώνεται σε μαγική τριχονεράιδα που έχει αποστολή να κυνηγήσει τα απαίσια μικρόβια. «Φύγετε από εδώ παλιομικρόβια! Μακριά από το στόμα!» Ή τέλος πάντων… κάτι τέτοιο. Γίνετε για λίγο παιδί και αυτοσχεδιάστε!

10. Και γιατί να μην δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη επισημότητα στο «κυνήγι των μικροβίων»; Μια πετσέτα γίνεται κάπα και το παιδί αποκτάει σούπερ-δυνάμεις. Κανένα μικρόβιο δε θα μείνει ζωντανό!

11. Κάντε το βούρτσισμα διαγωνισμό! Ποιος θα κάνει την πιο πλούσια σαπουνάδα; Οι γονείς ή τα παιδιά; Και ο νικητής είναι… τα δόντια!

12. Ξεκινάμε τη διαδικασία ύπνου νωρίς. Αν τα παιδιά είναι εξαντλημένα την ώρα που αρχίζουν να ετοιμάζονται για ύπνο, δε θα έχουν διάθεση να δουν το βούρτσισμα των δοντιών σαν μια ευχάριστη διαδικασία. Το ίδιο ισχύει και το πρωινό βούρτσισμα. Όταν βιαζόμαστε και πιεζόμαστε, δεν έχουμε κέφι για τίποτα. Επειδή όμως δεν έχουμε το δικαίωμα να παραμελούμε το βούρτσισμα των δοντιών καθώς είναι η μόνη ασπίδα ενάντια στην επίθεση της τερηδόνας, ας προγραμματίσουμε καλύτερα το χρόνο μας.

13. Την εποχή που εδραιώνεται η συνήθεια του πλυσίματος των δοντιών, χρειαζόμαστε όλη τη βοήθεια που μπορούμε και εκτός μπάνιου… Υπάρχουν ένα σωρό υπέροχα παραμύθια με θέμα το βούρτσισμα των δοντιών που θα βοηθήσουν τα παιδιά να καταλάβουν την αξία του. Ξεκινήστε από το παιδικό παραμύθι «Ο Λουκάς και η Τριχονεράιδα» της AIM.

14. Αν θέλετε να βάλετε στη ζωή των παιδιών λίγη μαγεία, μιλήστε τους και για τη Νεράιδα των δοντιών. Τη Νεράιδα που έρχεται και παίρνει το δοντάκι που πέφτει και αφήνει στη θέση του ένα μικρό δωράκι ή νόμισμα. Η Νεράιδα των δοντιών μαζί με τον Άγιο Βασίλη, δίνουν υπέροχο μαγικό χρώμα στα παιδικά χρόνια των παιδιών… Οπότε… ας μη χαζεύουμε… Ας κάνουμε καλή δουλειά! Στη Νεράιδα αρέσουν τα καθαρά δόντια!

15. Βουρτσίζουμε μαζί! Τα παιδιά αντιγράφουν αυτό που βλέπουν και όχι αυτό που ακούν. Ας γίνουμε εμείς οι ίδιοι το παράδειγμα, ας βουρτσίζουμε τα δόντια μας μαζί με τα παιδιά κι ας περνάμε κάθε μέρα δύο διασκεδαστικά λεπτά μπροστά στον καθρέφτη. Κάνουμε το βούρτσισμα παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους!

http://www.aspaonline.gr/2015/03/20/15-diaskedastikes-idees-vourtsisma-dontion/

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
bottom of page